Cégalapítás

Bár sokan, akik céget akarnak alapítani, úgy gondolják, hogy ez egy rendkívül egyszerű folyamat, mi mutatunk néhány dolgot, amit azért illik nem figyelmen kívül hagyni.Ha felületesen vizsgáljuk, akkor a cégalapítás valóban nem egy bonyolult feladat. Egy egyszerűsített cégeljárás keretében, a törvény szerinti, interneten is fellelhető nyomtatványok alkalmazása esetén a cégbíróság bejegyzési eljárásának a határideje gyakorlatilag egy munkanap.

Ma már az egészet el lehet intézni az ügyvéd, közjegyző elektronikus aláírásával, internetes úton, már postai befizetés sincs.
Ha valaki csak ezt elolvassa, és készpénznek veszi, úgy első olvasásra ez tényleg nem tűnik bonyolultnak. Mondhatnánk azt is, hogy ez egyszerű.

Azért érdemes vigyázni, mert a látszat kissé csalóka. Egy cég alapítását megelőzően ugyanis számos olyan döntést meghozatalára van szükség, amelyek hosszú távon hatással vannak a cég működésére. És azt is le kell szögeznünk, hogy a cégbírósági bejegyzéssel nem ér véget a cégalapítás folyamata.

Mi most összegyűjtöttük a teljesség igénye nélkül, hogy mire is érdemes odafigyelni cégalapítás esetén.

  • Legelső lépés a névválasztás. Foglalt az általunk választott, vagy szabad?

Kitaláltuk a cég nevét. Ez eddig egyszerű. De meg kell nézni, hogy az a cégnév néven szerepel-e már a cégjegyzékben. Itt jöhet az első meglepetés, mivel könnyen előfordulhat, hogy azt a nevet előttünk már lefoglalták.

Ha saját tulajdonú ingatlanban gondolkodunk, akkor nincs probléma, hiszen egy tulajdoni lappal igazolható a székhelyhasználati jogosultság. Bérelt ingatlannál már más a helyzet, ez kicsit összetettebb.

  • A tulajdonos cég, vagy magánszemély?

Egyszerűbb a feladat, ha magánszemély. Ha nem magánszemély, hanem valamilyen cég lesz az egyik tulajdonos, az esetben igazolni kell annak a létezését, a cég nevében aláíró személy képviseleti jogosultságát.

  • A vezető tisztségviselő szerepköre

Egyértelműen meg kell határozni, hogy a vezető tisztségviselő milyen jogviszonyban legyen a társasággal. A jogszabály alapján a vezető tisztségviselők állhatnak munkaviszonyban, vagy elláthatják feladatukat megbízási jogviszonyban is.
Ez a néhány gondolat már láttatja, hogy azért a cégalapítás nem is olyan egyszerű. Van még elég sok szempont, amit nem írtunk le, de ha információra van szükség, keressék az Anitax Könyvelő Irodát, ahol készséggel állunk rendelkezésükre.