A XX. kerületben van egy iroda, akinek az adótanácsadás ott van a tevékenységei között

A helyzet az, hogy az adótanácsadás valóban egy összetett terület. Az is szigorú szabályokhoz van kötve, hogy ki folytathat ilyen tevékenységet. Adótanácsadó tevékenységet csak az folytathat, akit a Pénzügyminisztérium nyilvántartásba vett.
Még egy minimumfeltétel is van, mégpedig, hogy rendelkezni kell legalább egy OKJ-s adótanácsadói szakképesítéssel.

Azok kedvéért, akik nem ismerik ezt a területet, illetve azt, hogy mi is egy adótanácsadó munkája, vagyis miből áll az adótanácsadás, néhány pontban összegyűjtöttük.

  • Bevallások elkészítése és azok ellenőrzése.
  • A vállalkozások bevallásaihoz kapcsolódó számviteli feltételrendszer ellenőrzése.
  • Különböző adóhatósági eljárások során szükséges beadványok elkészítése.
  • Egy vállalkozás alapításakor, átalakulásakor, illetve megszűnésekor keletkező, adózást érintő tanácsadás.
  • Adótervezési feladatok végzése. (adóoptimalizálás)
  • Adóigazgatási eljárásban való képviselet.
  • Igény esetén adózási szakvélemények készítése.

Ez a felsorolás csupán a teljesség igénye nélkül készült, hiszen az adótanácsadás ennél jóval szélesebb kört fed le, de az alapvető tevékenységekből is látható, hogy meglehetősen összetett munka. A felsorolásból egyet kiemelünk, mert ezt rendszerint félreértik. Ez pedig az adóoptimalizálás. Az a helyzet, hogy szinte nem létezik olyan cég, ahol ne lehetne optimalizálni az adófizetési terheket.
És itt szokott keletkezni a félreértés. Nem adócsalásról, adóelrejtésről szól az adótanácsadás által történő adóoptimalizálás. Ez csupán arról szól, hogy szakembereink naprakészek az adótörvényekben, annak változásait napra pontosan követik. Ez lehetővé teszi, hogy törvényes keretek között tudjunk pénzt megtakarítani a vállalkozásoknak.

Nem lehet mindenki az adótanácsadás szakértője

Tulajdonképpen ennek mi örülünk, hiszen álságos lenne tőlünk, ha azt mondanánk, hogy nem. Ebből élünk.
Mi sem értünk a fröccsöntéshez, az esztergáláshoz vagy a nagyüzemi kenyérsütéshez, így azzal nem is foglalkozunk. A XX. kerület is egy olyan kerület, ahol nagyon sok tisztességes vállalkozó dolgozik, mi az ő munkájukat szeretnénk segíteni azzal, hogy az adótanácsadás segítségével lehetőséget kapjanak akár az adóoptimalizálásra, vagy akár csak arra, hogy nyugodt éjszakáik legyenek annak tudatában, hogy az adózással kapcsolatban minden rendben van.