Könyvelés az ókortól napjainkig

A könyvelés valójában nem egy újkeletű tevékenység. Az emberiség már több ezer éve rájött, hogy megkönnyít minden gazdasági tevékenységet. Amióta létezik mezőgazdaság és kereskedelem, azóta létezik könyvelés is. Bármilyen furcsának tűnik is, kezdetleges könyvelés már az ókorban is létezett.
Az ókori Mezopotámiából maradtak ránk korabeli feljegyzések az adott évben betakarított termények mennyiségéről, valamint azok értékéről. Már akkor tudták az emberek, hogy sokkal könnyebb a terményt felhasználni, szétosztani, valamint értékesíteni, ha tisztában vannak a pontos adatokkal, amihez könyvelésre volt szükség.
Ez napjaink gazdasági tevékenységére is ugyanígy igaz. Mégis hogyan értékesítenénk egy terméket, ha fogalmunk sincs arról, hogy mennyi került eladásra a múlt hónapban, és mekkora még a fennmaradó raktárkészlet?
Ebből is világosan látszik, hogy ez a folyamat nemcsak kötelező, hanem valójában roppant hasznos is egy cég számára. Ebben segít az ANITAX Könyvelőiroda csapata a nagyobb cégektől a KATA-s egyéni vállalkozóig mindenkinek, akinek pontos, precíz könyvelés szükséges.
A VIII. század végén Nagy Károly frank király kötelezővé tette az év végén elkészítendő jelentéseket az uradalmi birtokokról. Ez valójában a mai vagyonkimutatásnak felel meg.
Nehéz elképzelni, de a kettős könyvelés sem huszadik századi találmány. Az erről szóló első könyv a XV. század végén jelent meg Velencében, majd ötven évvel később angol nyelven Londonban. Ez hogyan lehetséges? Egyszerű. Az ember mindig törekedett arra, hogy vállalkozását nyereségesebbé tegye. Ezt pedig sokkal könnyebb elérni pontos könyvelés révén.
Bár napjainkban már sokkal szigorúbb követelményeknek kell megfelelni a kimutatásoknak, a könyvelés nehéz feladat egy hozzá nem értő számára, ám a cél mit sem változott a hosszú évszázadok alatt. Ha precíz a könyvelésünk, az gördülékenyebbé és nyereségesebbé teszi a vállalkozást. Ehhez azonban komoly szaktudásra és nagy jártasságra van szükség.
Az ANITAX Könyvelőiroda csapata segít abban, hogy Ön száz százalékosan a cég tevékenységeire tudjon koncentrálni. Könyvelésének terhét teljes mértékben levesszük a válláról. Hívjon minket, ha megbízható könyvelőcsapatra van szüksége!