Bérszámfejtés - anitaxkonyvelo.hu

A bérszámfejtés

Abban az esteben ha valaki nem KATÁ-s vállalkozó, és nem egyszemélyes céget vezet, és még a tetejében több alkalmazottja is van, akik bejelentett munkakörben dolgoznak, úgy a bérszámfejtés elengedhetetlen tevékenység a cég életében. Nálunk, az Anitax Könyvelő Irodánál ezt igénybe veheti. Hogy mit is takar pontosan a bérszámfejtés, az alábbiakban foglaljuk össze.

Mik a bérszámfejtés körébe tartozó feladatok tőmondatokban?

  • Munkabéreket terhelő adók, járulékok napokra vetítve.
  •  Táppénz kiszámítása, betegnapok bejelentése.
  • Gyermekek után járó kedvezmények kiszámítása
  • Kötelező és adható bérkiegészítések nyilván tartása
  • Fizetésemelések
  • Túlórák
  • Kiküldetések
  • Szabadságolás

Ez már önmagában sem kevés, de ez még csupán egy rövid kis felsorolás a bérszámfejtő kötelezettségeiből.

Szükséges a bérszámfejtés? Kell ez nekem?

Tapasztalataink szerint elég sokan úgy, hogy a bérszámfejtőnek csupán a fizetésnapot megelőző néhány napban van munkája.
Nos, azt kell mondanunk, hogy ez egy meglehetősen téves szemlélet. Már csak ezért is téves, mert a könyvelőirodában egy bérekkel foglalkozó kolléga több munkáltatónak is dolgozhat, ahol nem feltétlenül esik egy napra a bérfizetés. Emellett előfordulhatnak időközi kifizetések, jutalmak, pénzbeli juttatások, Cafetéria, egyéb béren kívüli juttatások, egészségpénztári utalások, hogy csak a leggyakrabban felmerülőket említsük. Ha pedig a felsorolásban szereplő néhány alapvető feladatot megnézzük, látható, hogy ez szinte folyamatos elfoglaltság.

Sokrétű, és bizony szükséges egy bérszámfejtő munkája

A berszamfejtes mindenképpen garancia arra nézve, hogy a hatályos jogszabályok alapján az elvégzett munkát követően a jogos bér kifizetésre kerül. Egy tapasztalt bérszámfejtő nélkül nem igen képzelhető el precíz bérkifizetés sem.
Mint láthattuk tehát, a bérszámfejtés, a bérszámfejtői munka alapos szakmai tudást, felkészültséget és az ismeretek folyamatos bővítését igényli. Precizitást igényel, ugyanis, ha a számok nem stimmelnek, akkor nagyon sok munkavállaló lesz elégedetlen. Arról nem is beszélve, hogy a mulasztásért az adóhatóság előtt is felelősséggel tartozunk. Mert azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy egy könyvelő felelősséggel tartozik mindazon, a hatóságok részére benyújtott dokumentumok, bevallások hitelességéért. Ellenkező esetben kemény bírságokat kaphat.